Pentru Facturare si Gestiune recomandam Smart Bill. Incerci GRATUIT!
Incepand cu anul 2022 microintreprinderile au fost subiect al unor constante cresteri de taxe. La finalul anului 2023, dupa mai multe proiecte modificate de mai multe ori s-a ajuns in final la Legea 296/2023- publicata pe data de 26 octombrie. Lucrurile pareau linistite acum din punct de vedere fiscal, dar nu pentru mult timp. Ca o surpriza totala, pe data de 13 decembrie 2023 s-a publicat pe site-ul Ministerului de Finante un alt proiect legislativ – care vine sa modifice modificarile aduse de Legea 296.
Este inadmisibil potrivit oricarui principiu fiscal sau etic ca in ultima luna a anului sa se revina asupra masurilor fiscale discutate intens in partea a doua a anului 2023 cu astfel de modificari.
Sintetizam ce propune nou acest proiect.
1.Se limiteaza detinerile de microintreprinderi la o singura societate
In prezent, la încadrarea în categoria fiscală de microîntreprindere, condiția de deținere a trei microîntreprinderi se verifică din perspectiva deținerii directe, atât la exercitarea/menținerea opțiunii, cât și pe parcursul anului fiscal. Prin urmare, sunt situații în care procentul de deținere de 25%, aparent nu este atins, dar, în fapt, în mod indirect, prin persoanele afiliate procentul poate fi depășit, se arata in nota de fundamentare.
Propuneri:
a)se extinde analiza condiției actuale de deținere directă de către asociaţi/acţionari a peste 25% din valoarea/numărul titlurilor
de participare sau al drepturilor de vot și la deținerea indirectă.
b) reducerea numărului de microîntreprinderi deținute de un acționar/asociat, pentru aplicarea acestui sistem de impozitare la o singură microîntreprindere.
2. O societate nu va putea pastra regimul de microintreprindere daca nu depune la timp situatiile financiare
Aceasta nu este o masura abuziva, este o masura de conformitate.Societatile au obligatia de a depune situatii financiare iar constatarile din nota de fundamentare a proiectului arata ca exsta 280.000 de microintreprinderi care nu au depus la termen situatii financiare.
3.Plafonul de 500.000 euro va tine cont si de intreprinderile legate
Se reglementează ca în cazul în care o microîntreprindere se găsește în relații speciale, cu alte persoane juridice române, care conduc la încadrarea acestora în categoria «întreprinderilor legate», definite potrivit Legii nr. 346/2004 condiția legată de stabilirea valorii plafonului de 500.000 euro să se verifice pe baza veniturilor însumate pentru toate întreprinderile legate, inclusiv cu cele ale persoanei care verifică îndeplinirea condițiilor de microîntreprindere.
4.Microintreprinderi in HORECA
Pentru microintreprinderile din Horeca se propune ca sa nu mai beneficieze de tratament special la incadrarea in aceasta categorie si acest lucru inca din 2024.
Cum este posibila acesta propunere de modificare intr-un interval de mai putin de 20 de zile pana la inchiderea de an?
5.Eliminarea scaderii din impozit a unor sume
Eliminarea scăderii din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor a sponsorizărilor, burselor acordate elevilor școlarizați în învățământul profesional – dual și a aparatelor de marcat electronice fiscale.

Citeste si: Noi modificari fiscale pentru micro, profit 2024- proiect 13.12.2023
SATANA SA-I MAI INTELEAGA PE ASTIA CA NE-AU INEBUNIT DE CAP INCEPAND DIN SEPTEMBRIE, BA ASA,BA NU ASA, NU MAI STIM DE CAPUL NOSTRU ,SA MUNCIM SAU SA CITIM ZILNIC MODIFICARI….
VA DORESC SARBATORI BINECUVANTATE !!!